Tot va començar en 2016, quan el poble de Gumal va sol·licitar al govern del Senegal la construcció d’una escola al poble, ja que mai havien tingut una. Els nens a Sare han estat sempre petits pastors, petites mames, i molt pocs han pogut anar a l’escola, ja que la més propera, a tres quilòmetres, no sempre era accessible per l’extrema calor de l’estiu, o per les dificultats i sorpreses que el riu desbordat podria portar en èpoques de pluja.

A pesar de la necessitat, les autoritats del Senegal van contestar que els era impossible la construcció d’un centre escolar per falta de recursos econòmics.

Alguns residents a Gumal pero, cansats de no poder oferir res més als seus fills, es van posar en contacte amb els seus familiars emigrats a Espanya per demanar ajuda, i aquests al seu torn amb La Rotllana per buscar la nostra col·laboració. Així va començar la nostra campanya.

Finalment, gràcies a la insistència dels ciutadans de Gumal, el govern va accedir a disposar un professor que enviarien des de la capital Dakar, si els ciutadans aconseguien almenys construir una estructura bàsica.

La proposta del Ministeri d’Educació es va convertir en un repte per als veïns, i amb l’ajuda econòmica necessària de familiars i de la Rotllana van construir el primer abric o escola tradicional senegalesa per als nens i nenes. Des de Badalona, ​​Catalunya, varem enviar els diners amb el que es va poder comprar els troncs per a la construcció bàsica, i les parets de canya de l’escola, i posteriorment ser transportades a Gumal.

Al cap de poc, es van comprar els pissarres per a l’aula, i les pissarres i guixos per als nens. Després d’això va arribar el professor i el projecte d’escola es va posar en marxa.

A partir del gener 2017 els nens i nenes de Gumal poden anar al matí i la tarda a l’escola del seu poble. Aprendre a escriure el seu nom, el dels seus germans petits, aprendre a sumar, i conèixer coses del món més enllà de les tradicionals al poble és una finestra oberta que els omple d’il·lusió i motivació en les seves vides.

L’actual estructura de l’escola peró és provisional, ja que ha de suportar les tempestes torrencials de l’època de pluges i el sol i la calor de 45º de l’època seca. En aquestes condicions, al costat de la precarietat de material els nens realitzen un sobre esforç per poder estudiar. És per aixó que ens posat un nou repte: la construcció d’una nova escola amb dues aules, banys i un despatx-magatzem per al professor.

Per fer-ho necessitem aproximadament 17.000 euros Euro a euro i pretenem aconseguir-ho per donar un futur millor als nens i nenes de Gumal.

Per col·laborar amb nosaltres fes click aquí o mira les activitats que organitzem i com pots participar-hi.