Els nens de GUMAL, o SARE OMAR-LY, nom oficial del poble, formen la majoria de la comunitat del lloc. Amb una població que supera de poc les 1.000 persones, cada família pot tenir una mitjana de 4 fills, és per això que a Gumal és inevitable veure constantment nens, adolescents i algun jove dels pocs que no ha emigrat encara.

 

Gumal es troba en SENEGAL, al seu costat est, prop de les frontera amb Guinea Cronaky, entre Tambacounda i Kédougou, a prop del riu Gàmbia, uns dels últims pobles abans de l’entrada a la Selva pel parc nacional d’NIOKOLO-KOBA. El poble depèn administrativament de l’ajuntament de MISIRA, ciutat situada a uns 40km.

 

GUMAL no té ni dispensari de salut, edifici públic o equipament comunitari. La primera escola en la història del poble, de fustes, va començar el seu funcionament el gener del 2017 a petició dels seus veïns i per col·laboració de la Rotllana.

L’actual estructura de l’escola és provisional, ja que ha de suportar les tempestes torrencials de l’època de pluges, i el sol i la calor de 45º de l’època seca. En aquestes condicions, al costat de la precarietat de material els nens realizán un sobre esforç per poder estudiar. Malgrat això els nens i nenes de Gumal han conegut que és una escola i estan molt contents de poder assistir.  Començen a imaginar i pensar que si arriben a ser metges potser podran salvar els seus germanets, que si són professors podran ensenyar les seves mares a comptar i que no els enganyin amb el canvi en les compres, o que podran ajudar als seus pares a tenir més i millors collites per alimentar tot l’any i no passar gana.

Potser l’escola permeti que la família romangui unida a la terra on estan enterrats els seus avis i avantpassats i que no hagin de peder cap primer o germà gran creuant el mar Mediterrani en una pastera.