Rotllana

Som una associació sense ànim de lucre que treballa pels infants, joves i comunitat amb una especial motivació per donar suport a les persones amb menys oportunitats.

La Rotllana guanya el Premi millor Trajectòria d’educació en el lleure

La Fundació Carulla ha premiat el treball i la petjada de la nostra entitat, en la seva convocatòria pel Premi millor Trajectòria en l’educació en el Lleure , en l’edició de l’any 2020.
Un premi que ens arriba amb 30 anys de recorregut i en unes circumstàncies extraordinàries per la plena crisi del COVID19.

El Premi Trajectòria reconeix el recorregut d’una entitat de lleure educatiu, ja sigui per la seva tradició i història, com pel seu impacte transformador a la societat. En el cas de la Rotllana són les dues fites, constància i impacte: Fruït de la dedicació desinteressada de moltes persones; monitors, monitores, pares i mares, voluntaris, col·laboradors, socis, i persones i institucions que des del seu espai i possibilitats han fet les seves aportacions.

Fer 30 anys de dedicació en el Lleure no és una fita fàcil d’aconseguir i ens resulta complicat fer una síntesi d’aquests anys. Vam néixer com entitat en barris postfranquistes a on l’heroïna s’estava emportant el futur dels joves. On el conflicte entre el retrobament amb la cultura autòctona segrestada i la convivència amb l’onada d’immigració de mà d’obra espanyola barata plantava la latència del seu malestar. Rotllana va néixer d’un grup de monitores i monitors d’un esplai de barri no confessional, laic i progressista, amb la motivació d’incidir positivament en el seu entorn i millorar la vida dels infants, adolescents i joves.

Seria molt llarg destacar els millors moments associatius de la nostra entitat, però sense cap mena de dubte hem estat molt entusiastes i hem contribuït al procés i evolució de l’educació no formal. Hem estat dels primers centres d’esplai diari a Badalona, ben aviat vam realitzar els primers projectes sociocomunitaris en les places dels barris i els projectes intergeneracionals. Ens ha motivat també la promoció de la cultura musical juvenil mitjançant el Concurs de Música de Badalona. Hem posat en marxa pisos d’acollida per a la cooperació internacional etc.

També vam ser pioners en promoure a Badalona i/o Catalunya els projectes socioeducatius amb els centres educatius de secundària, els programes de mobilitat europea, els projectes basats en l’aprenentatge i servei, o en entendre l’esport com una eina per a la inclusió social.

En 30 anys hem tingut moments de moltes il·lusions i molts èxits amb cada projecte portat a terme o cada recurs aconseguit; però també hem tingut moltes dificultats i desencisos. Dificultats degudes a l’entorn en el qual treballem, a on les famílies, constantment han patit crisis socioeconòmiques; la crisi del petroli dels 90, la del totxo del 2008 i ara la del COVID19. Sacsejades que com onades han anat degradant l’estructura i la vida sociocomunitària dels barris als quals estem arrelats. Desencisos per què després de 30 anys, de cara a dintre, encara no s’ha valorat el nostre treball i la nostra capacitat.

El treball que realitzem i l’apoderament que aportem a les persones és mereixedor de millor atenció, especialment per part de l’Ajuntament de Badalona, per què després de 30 anys fent ciutat des dels barris, ja som patrimoni de la ciutat.

Un estrany mena d’equilibri ens ha mantingut durant tot aquest temps, gràcies al suport de la gent, i el reconeixement objectiu que ens ve des de l’exterior, des de fora de Badalona, inclòs en l’àmbit Europeu. Tant de bo que quan tornem a celebrar els pròxims 30 anys puguem parlar de la recuperació d’uns barris que en el 2020 anaven en caiguda lliure, i de la reparació d’una ciutat que s’ha desenvolupat a pedaços.

Som Rotllana, una entitat apolítica, no confessional i progressista amb les persones i les comunitats, de pensament global i actuació local. Compromesa amb els DDHH i la Declaració dels Drets de la infància. I aquest premi és un impuls per seguir fent la nostra tasca amb la mateixa il·lusió de quan vam començar, fa 30 anys.

Deixa un comentari