EL NOSTRE TREBALL

Tot va començar en 2016, quan el poble de Gumal va sol·licitar al govern del Senegal la construcció d’una escola al poble, ja que mai havien tingut una. Els nens i nenes en Sare, sempre han estat petits pastors, petites mares, i molt pocs han pogut anar a escola, ja que la més pròxima, a tres quilòmetres, no sempre era accessible per l’extrema calor de l’estiu, o per les dificultats i sorpreses que el va riure desbordat podria portar en èpoques de pluja.

Malgrat la necessitat, les autoritats del Senegal van contestar que els era impossible la construcció d’un centre escolar per falta de recursos econòmics.

Alguns residents en Gumal però, cansats de no poder oferir res més als seus fills i filles, es van posar en contacte amb els seus familiars emigrats a Espanya per a demanar ajuda, i aquests al seu torn amb La Rotllana per a buscar la nostra col·laboració. Així va començar la la nostra campanya.

Finalment, gràcies a la insistència dels ciutadans de Gumal, el govern va accedir a disposar un professor que manarien des de la capital Dakar si els ciutadans aconseguien construir una estructura bàsica. La proposta del Ministeri d’Educació es va convertir en un repte per als veïns, i amb l’ajuda econòmica necessària de familiars i La Rotllana van construir el primer abric o escola tradicional senegalesa per als nens i nenes.

Des de  Badalona, Catalunya, vam enviar els diners amb el qual es van poder comprar els troncs per a la construcció bàsica, i les parets de canya de l’escola, i posteriorment ser transportades a Gumal. Al poc, es van comprar les pissarres i guixos per l’aula. Després d’això va arribar el professor i el projecte d’escola es va posar en marxa.

A partir de gener 2017, els nens i nenes en Gumal poden anar al matí i la tarda a l’escola del seu poble. Aprendre a escriure el seu nom, el dels seus germans petits, aprendre a sumar, i conèixer coses del món mes allà de les tradicionals al poble, és una nova finestra oberta que els omple d’il·lusió i motivació en les seves vides.

L’anterior estructura de l’escola era provisional, perquè havia de suportar les tempestes torrencials de l’època de pluges, i el sol i la calor de 45° de l’època seca. En aquestes condicions, al costat de la precarietat de material els nens realitzaven un sobre esforç per a poder estudiar. És per això que ens vam proposar el repte de construir una nova escola amb dues aules, banys i un despatx per al professor. Amb la col·laboració de diverses accions i la participació de moltes persones vam poder aconseguir 17.000€. Gràcies a la vostra col·laboració, els nens i nenes de Gumal poden tenir l’oportunitat de tenir un futur millor. A més durant el curs 2020/2021, vam poder dotar als nens i nenes nous pupitres ja que els anteriors estaven en molt mal estat.

Actualment, el nostre compromís segueix amb el poble de Gumal. Els nostres pròxims objectius són:

  • Construir el mur de demarcació de l’escola per a evitar l’accés dels animals i de qualsevol estrany.
  • Garantir un curs més el lliurament del material escolar bàsic.
  • Proveir a l’escola d’una placa solar per a garantir un mínim d’hores de llum artificial durant les tardes tropicals més curtes i fosques i així garantir l’accés al màxim de nens i nenes a l’escola durant la jornada escolar.