EL POBLE DE GUMAL

Els nens i nenes de GUMAL (GOUMEL, en francès), o SARE OMAR-LY, nom oficial del poble formen la majoria de la comunitat del lloc. Amb una població que supera de poc les 1.000 persones, cada família pot tenir una mitjana de 4 fills, per això en Gumal és inevitable veure constantment nens, adolescents i algun jove dels pocs que no ha emigrat encara.

Gumal es troba al SENEGAL, al seu costat aquest, prop de les frontera amb Guinea Cronaky, entre Tambacounda i Kédougou, prop del riu Gàmbia, uns dels últims pobles abans de l’entrada a la selva pel parc nacional de NIOKOLO-*KOBA. El poble depèn administrativament de l’ajuntament de MISSIRA, ciutat situada a uns 40km.

GUMAL no té dispensari de salut, edifici públic o equipament comunitari. La primera escola en la història del poble, de fustes, va començar el seu funcionament al gener del 2.017 a petició dels seus veïns i per col·laboració de La Rotllana.

Gràcies a la construcció de la primera escola en la història d’aquest poble, els nens i nenes han conegut què és una escola i estan molt contents de poder assistir. Comencen a imaginar i pensar que si arriben a ser mèdics tal vegada podran salvar als seus germanets, que si són professors podran ensenyar a les seves mares a comptar i que no els enganyin amb el canvi en les compres, o que podran ajudar els seus pares a tenir més i millors collites per a alimentar-se tot l’any i no passar fam.


Tal vegada l’escola permetrà que la família romangui unida en la terra on estan enterrats els seus avis i avantpassats i que no hagin de perdre cap cosí o germà major creuant la mar Mediterrània en una pastera.