Aquesta última setmana de Març, tres membres de la nostra entitat han baixat a Gumal, Senegal, per poder inaugurar l’escola que hem construït durant el 2018 i que culmina la nostra ajuda a un projecte de suport a l’escolarització al que donem recolzament des del 2016.

Des del 2016 va ser molta la gent que es va sumar en el projecte: joves, pares i mares, entitats, músics locals, professors.. als que sumem també l’Ajuntament de Santa Maria De Palautordera, i l’ universitat de treball social de Romania, que ha mobilitzat la societat civil de Timisoara. Hem de fer un especial agraïment al Cosmin Goian i a la Mònica Munteanu.

En representació de totes i tots vam anar a Senegal, carregats d’il·lusions, i material escolar i esportiu.

dav

El viatge ha estat una molt bona oportunitat per parlar amb el professor de l’escola, conèixer de primera ma el procés, els infants i els seu desenvolupament acadèmic.

Actualment, ens explicava Monsieur Biaye, hi ha dues classes, respectivament amb 56 i 52 alumnes, els primers al seu tercer curs, i el segons que finalment van poder accedir aquest any, gràcies a la construcció de l’escola, que té dos aules. L’edat dels alumnes va des del 6 anys fins al 14, i estan dividits per nivell escolar.

Únic professor des del 2016, i únic professor que va acceptar el repte de traslladar- se a un poble perdut i començar des de cero amb els infants, Mr Biaye ens explica l’evolució dels nens, no només en termes d’aprenentatge acadèmic, si no també, i no menys important, en termes d’actituds i hàbits personals: els nens arriben tots puntuals a classe i ben endreçats, a classe aprenen a llegir, escriure i sumar, així com a cuidar-se mútuament, a ser participatius i a resoldre positivament els conflictes.

dav

L’ inauguració va ser un moment festiu important per tothom ja que marca un abans i un després a la vida del poble. Hi van participar l’alcalde, el ministeri d’educació, el professor, els alumnes amb els pares i els habitants del poble, inclòs el representant de la comunitat religiosa. Després de l’entrega simbòlica de les claus, als alumnes van organitzar una desfilada amb vestits típics i balls, acompanyats per un grup de percussionistes professionals.

sdr

Els dies en Gumal han sigut calorosos e intensos, així com ràpids.

Hem conegut histories de solidaritat comunitària i suport al que més necessita, de l’ unió que fa la força i ajuda a no tenir diferencies, del més estes concepte del “compartir”, lluny del deixar a l’altre “el que ja no necessito”, sinó del “ho necessitem”.

Amb la satisfacció del treball fet i amb l’ il·lusió del treball que queda per fer, tornem a casa carregats d’emocions, records, aprenentatges i motivacions per seguir amb la nostra tasca i la missió de millorar la qualitat de vida de les persones AMB les persones.