Dinamització juvenil

Fomentem des de l’educació no formal, la inclusió i arrelament del jovent al seu entorn i a les xarxes ciutadanes, promovent la implicació i participació democràtica. Ho fem a partir de metodologies socioeducatives compeer to peer i l’aprenentatge i servei. Donem eines i recursos per l’apoderament dels participants mitjançant el suport a les seves pròpies iniciatives, o proposant activitats dirigides a despertar les seves motivacions. D’aquesta forma els joves incrementen les seves habilitats personals, competències socials, i la seva capacitació sociolaboral. 

Un important nombre d’activitats d’aquesta secció es troba dintre de la iniciativa ACT JOVE, que centralitza i dona coherència a projectes i activitats que comparteixen població diana, xarxes de relació, i espais d’actuació. 

CLUBS JUVENILS

Projecte d’intervenció als centres d’educació secundària on proposem activitats de lleure educatiu i oci. D’aquesta forma ens adrecem a diferents instituts de Badalona, i també a l’Institut la Mina de Sant Adrià del Besòs.

Proposem diferents iniciatives com; voluntariat i aprenentatge i servei, acompanyament acadèmic, activitats socioesportives i socioculturals. La majoria d’activitats que es fan a cada centre, es trobem obertes a alumnes d’altres instituts o joves que simplement hi vulguin participar. 

En l’Institut-Escola Turò d’en Caritg ofereix diverses activitats. Fem dinamització de patis per tenir contacte directe amb els alumnes. A les tardes oferim classes de reforç escolar. Treballem també amb els grups de primer a quart d’ESO organitzant activitats com scaperoom, gimcanes i activitats socioesportives com futbol masculí, femení i mixt , i també criquet. En aquest institut tenim un projecte d’aprenentatge i servei adreçat a organitzar activitats de lleure amb alumnes de primària com tallers, jocs, ludoteca, etc.

Al nostre centre fem activitats com dibuix, teatre, i un munt d’activitats esportives com korfbal, vòlei, bàsquet i futbol femení i masculí. «Tothom som grans» és el nostre projecte d’aprenentatge i servei, a on anem un dia cada setmana a fer tasques de voluntariat amb els avis i àvies. Juguem amb ells, fem xerrades superinteressats, sortim amb ells a passejar, i els fem companyia. En el nostre centre també tenim un grup d’activitats de lleure per a adolescents, suport escolar, i moltes altres activitats.

Oferim activitats esportives com korfbal, futbol, vòlei, i socioculturals com teatre, dibuix, música. El Club juvenil del centre convida a tots els alumnes a proposar les seves activitats, i amb els dinamitzadors els oferim suport. En el centre tenim dos projectes d’aprenentatge i servei. La kantina solidària i joventuts solidàries. La kantina es troba oberta a tots els alumnes del centre en horari de pati,  on un grup d’alumnes gestionem el servei de bar i destinem els beneficis a un projecte de codesenvolupament. Joventuts solidàries és una APS oberta a tothom que estigui interessat  per  temes socials.

A l’Institut Barres i Ones estem organitzant diverses extraescolars per als alumnes. Tenim en marxa moltes activitats socioesportives com futbol, bàsquet, vòlei. També oferim activitats com dibuix i taller de teatre, i donem suport a qualsevol iniciativa que l’alumnat ens vingui a proposar. Des de l’institut portem a terme el projecte d’aprenentatge i servei d’activitats socioculturals per a la comunitat, organitzant activitats als parcs del barri, per a infants, joves, i tota la comunitat. Cada any acostumem a participar en intercanvis internacionals de sortida i acollida.

Dinamitzem activitats de tota mena: esports, activitats socioculturals, aprenentatge d’idiomes, orientació acadèmica i laboral, etc. Col·laborem amb diferents entitats per poder oferir als alumnes del centre una oferta d’activitats variada, enriquidora i accessible. El nostre projecte d’aprenentatge i servei es diu «listen to me» i es basa a desenvolupar activitats musicals i escèniques per oferir-les a entitats de la ciutat per les seves festes i actes. També oferim un projecte per formar entrenadores i entrenadors esportius.

A l’Institut Escola la Mina actualment es duen a terme activitats les tardes de dilluns a dijous. Aquestes activitats principalment consisteixen a oferir un espai als joves on puguin reforçar els seus coneixements acadèmics amb el suport d’un professional, i fer diferents tallers com robòtica, manualitats, etc . Per altra banda, també s’ofereix fer tastets d’esports, on predominen el futbol i el voleibol. Aquestes activitats són dirigides a totes les noies i nois de l’ESO encara que també estan obertes als alumnes dels diferents graus que s’imparteixen al centre.

PROJECTE ACT-JOVE

El projecte ACT-JOVE té com a objectiu principal,ser un espai de trobada i acollida per al jovent del barri. A més d’oferir les nostres activitats per tal que hi puguin participar també altres associacions o col·lectius, posem a la seva disposició els nostres espais. A continuació us detallem algunes de les iniciatives més destacades del projecte:

REFORÇ ESCOLAR

El Projecte d’Acompanyament escolar dona suport acadèmic als joves amb el suport de persones voluntàries i professionals de l’entitat. Oferim un espai per desenvolupar habilitats i tècniques d’estudi, com també de treball en equip, a on acompanyem els alumnes a assolir els seus reptes acadèmics i personals.

RÀDIO PANGEA LA ROTLLANA

La nostra ràdio és un altaveu social per a les persones, grups, i col·lectius de la ciutat, per explicar les seves activitats, fer xarxes, o simplement fer un taller de ràdio. La idea d’un grup de joves de l’entitat de crear un programa de ràdio s’ha transformat , i ha donat lloc a un espai on tothom pot ser escoltat, amb una plataforma en línia que connecta amb la comunitat i un equip de suport tècnic.

GRUP D'ADOLESCENTS

Tenim diferents grups d’adolescents segons les edats. El funcionament és entre una o dues tardes a la setmana amb l’acompanyament de monitors. Es realitzen d’activitats com; tallers, sortides, i activitats amb altres associacions. Els grups organitzen les seves pròpies activitats durant tot l’any amb l’ajut de les monitores, i a l’estiu fan activitats com casals o intercanvis internacionals.

ACTIVITATS SOCIOCULTURALS

Amb el casal com a punt de trobada desenvolupem tallers puntuals com oferta pròpia o a petició dels joves, però també iniciatives sociocomunitàries com el famós passatge del terror, la celebració de Sant Jordi, o la participació en diferents activitats i festes del barri. També oferim els nostres espais i recursos a diferents entitats, o donem suport a grups de joves que necessitin suport per portar el seu projecte endavant.